חיפוש

הרב יובל שרלו

שאלה

שלום הרב. אני אזרח אמריקאי שגר בישראל כבר יותר מ20 שנה . בתור אזרח אמריקאי אני רשאי להצביע לבחירות לנשיאות בארצות הברית. שאלתי היא, האם זה מוסרי ונכון להצביע למועמד ולהתחשב רק בשיקולים של מדינת ישראל, תוך כדי התעלמות משיקולים פנים אמריקאים. כלומר להצביע למועמד x שלדעתי יעשה טוב למדינת ישראל אך יעשה רע לתושבי ארצות הברית . האם זה מוסרי להשפיע על בחירות לנשיאות כאשר השיקולים שלי הם לא טובת אותה מדינה אלא טובת מדינה אחרת(במקרה הזה ישראל)? תודה רבה ומועדים לשמחה.

תשובה

שלום וברכה

 

יישר כוח על השאלה המוסרית הזו.

הבה נבחן מה הציפיות האתיות מכל מצביע בכל מדינה, שהאינטרסים הפרטיים שלו אינם חופפים לאינטרסים שהם לטובת המדינה – מה אנחנו מצפים שיצביע ? (לדוגמה: הבה נניח שלטובת המדינה אין מחלוקת שטוב שיהיה ביטוח רפואי לכל, אך בשל העובדה שיש לו ביטוח פרטי שקיבל בירושה – מבחינתו טוב יותר שלא יהיה ביטוח ממלכתי, ובשל כך המיסים יהיו נמוכים יותר).

נראה שהתשובה לשאלה זו קשורה גם במידתיות, לאמור: מותר לאדם להצביע לאור הדברים החשובים לו. ברם, אם טובת המדינה מובהקת, והצבעה נגד ביטוח רפואי ממלכתי פוגעת בוודאי בטובת הציבור והמדינה בכללם , ומנגד – אם הפגיעה בו אינה כה גדולה, הציפייה המוסרית ממנו היא שיצביע לטובת המדינה, על אף ש"שלך קודם לשל כל אדם".

זו לא השוואה מדויקת לסוגיה, שכן בסוגיית ההצבעה שלך עומדים שיקולים נוספים (לדוגמה: אתה לא תשלם את מחיר ההצבעה המנוגדת לטובת הציבור, ולכן יש פגם מוסרי מסוים בכך), אבל אני עדיין חושב שזה קו המחשבה הנכון, לאמור:

מותר לך להצביע לאור הדבר החשוב לך יותר מכל, ובמקרה הזה – טובת מדינת ישראל. ברם, אם התמונה המובהקת היא שבאופן שברור לך לחלוטין שזה לרעת ארצות הברית, ובמקביל: לא ברור עד כמה תהיה פגיעה באינטרס הישראלי, אולי קיימת שם חובה מוסרית להצביע לטובת הקהילה. אני מבקש להדגיש שוב את החשיבות שתהיה זו תמונה מובהקת.

 

כל טוב