דחייה של מחזור
הרב יובל שרלו 10.08.20
שאלה
שלום לרב,
השאלות הבאות הן שאלות עקרוניות על מנת להבין את המסגרת של קיום היחסים לאחר הנישואין.
א. האם ישנה דרך לדחות באופן יציב ואמין את המחזור של אשה על מנת להתיר לזוג לקיים יחסים לאורך תקופה מתמשכת וארוכה ?
ב. קראתי על גלולות הריון משולבות ועל היכולות שלהן לדחות מחזור (אם הבנתי נכון), האם הן אכן דוחות את המחזור באופן המתיר הלכתית את הזוג לאורך תקופה ארוכה ?
ג. האם יש הגבלה כלשהי בהארכה זו ? על איזו תקופה מדובר ?
ד. קראתי בשו"ת על מצבים בהם נשים בגיל המעבר אסורות לבעליהן במשך תקופות מאוד מאוד ממושכות (חודשים ואף חצי שנה), מדוע אם כן אינן מאריכות את זמן המחזור על ידי גלולות ? יש הגבלה בעניין ?
ה. האם אשה מותרת לבעלה רוב התקופה לאחר שנכנסת להריון (פרט לחלון זמן בו אולי יש מניעה רפואית) ?
השאלות מאד טכניות ואינפורמטיביות, או אפילו רפואיות אך אין לי את מי לשאול. הסוגיה מטרידה אותי מכיוון שנמנעתי ללמוד את התחומים הללו במהלך השנים בשל צניעות, אך נראה לי שאני חייב לדעת את המסגרת הכללית בגילי. בשל כך חשוב לי לדעת למה לצפות - מכיוון ששבועיים או יותר של פירוד במחזוריות חודשית (כלומר רק כ 10 ימים שבהם הזוג מותר ?) נשמע כמו משימה קשה במיוחד בלשון המעטה.
אודה לך מאוד
תשובה
"שלום וברכה
מטבע הדברים אתייחס למשמעויות ההלכתיות בלבד, ולא לרפואיות, אם כי לא תמיד ניתן לעשות הבחנה חדה ביניהם, כי אם דבר מה בעייתי מבחינה רפואית – הוא כמובן גם בעל השלכות רפואיות.
מבחינה הלכתית, מותר לצרף מחזורים, על ידי כדורים. אין הגבלה הלכתית על כך. כאמור, יש צורך בייעוץ גניקולוגי, כיוון שאם הדבר גורם לסכנה לאישה – צריך לבחון האם הדבר מותר, אולם כעיקרון – ההלכה לא אסרה את זה.
נשים בגיל המעבר מעדיפות שלא ליטול גלולות מסיבות הורמונליות. ואכן, מדובר בשיקול דעת זוגי, שבכל דרך יש מחיר מסוים, והזוג מכריע על דרכו.
קיום יחסים בהריון נורמלי הוא מתאים מאוד וחשוב מאוד, ואין בו מניעה הלכתית, וגם לא רפואית. ברם, אם זה הריון בסיכון, או מסיבות אחרות – יש צורך בייעוץ גניקולוגי.
אינך צריך להתנצל על השאלות האלו. הן מהחשובות ביותר הקיימות בחיי בני זוג.
כל טוב ושמחה גדולה
"