חיפוש

הרב יובל שרלו 30.04.19

שאלה

"שלום וברכה לכבוד הרב יובל שרלו.

הנושא: הכשרת מיקסר לפסח.

בחיפושי הרבים ברשת, נתקלתי בשאלות רבות בנושא ובתשובות רבות. הבעיה היא, שיש הרבה חוסר הבנה ומידע מוטעה, בשאלות ובתשובות.
אני מבקש, לתאר את הבעיה לפרטיה, ולאפשר תשובה עניינית לכל הפרטים.

ראשית ברצוני לציין, שבניגוד לכמה דברים שקראתי, רוב הציבור משתמש במיקסר, בחומרים קרים בלבד.
(ראוי יהיה לתת את הדעת, למצב שבו משתמשים בחם. אבל התשובה המפורטת העיקרית, צריכה להיות על חומרים קרים.)

אחלק את המיקסר, לחלקיו:

1) גוף המכשיר, עם המנוע. גוף המכשיר, לא בא במגע עם המזון שנמצא בקערה. לעומת זאת, המזון מגיע לעיתים אל הגוף, כשהוא מותז עליו. החומר המותז, לא חוזר לקערה, אלא מנוקה אחרי זה, במים קרים. הגוף ניתן לניקוי יסודי.

2) קערת נירוסטה. באה במגע מסיבי עם חמץ גמור. (ושוב להדגיש, קר לגמרי.) את הקערה ניתן לנקות ניקוי יסודי, למעט מקום הנעילה לגוף, שלא מגיע למגע עם המזון. המזון לא מגיע לאיזור זה אלא במקרה של ""תאונה"", או בזמן ניקוי בכיור. הקערה חלקה, ללא חריצים.

3) קערת פלסטיק. כנ""ל, למעט: בקערה יתכנו שריטות מזעריות, כתוצאה מניקוי עם כריות ניקוי למיניהן. לעומת זאת, הניקוי יכול להיות יסודי, גם באיזור הנעילה לגוף.

4) ווי לישה. עשויים מתכת ברוב החלק, בחלק מהחלקים משולבים חלקי פלסטיק. הווים מערבלים חמץ גמור, בחלקם המתכתי, אותו אפשר לנקות נקוי מוחלט. אין בהם מקומות מסתור.
חלקי הפלסטיק, עלולים לבוא במגע עם החמץ, הם ניתנים לניקוי מוחלט, אבל בנקודות החיבור בין המתכת לפלסטיק, יש צורך במאמץ, להגיע לנקיון מוחלט.

5) וו הקצפה. עשוי מתכת, ובא במגע ישיר עם חמץ גמור. אין אפשרות לנקות באופן מלא את החלק הזה, בגלל חיבורים שנכנסים לתוך חורים בגוף המקציף. אין אפשרות להגיע למה שנמצא בחורים האלה.

6) מטחנת בשר. עשוי מתכת, ופלסטיק.השימוש תלוי במשתמש. בדרך כלל, לא באה במגע עם חמץ, אלא עם חומרים שאינם כשרים לפסח. בשר, דגים, קיטניות. יש משתמשים, שטוחנים לחם. יש לתת מענה, לשני סוגי המשתמשים.

7) בלנדר. עשוי משילוב חומרים: זכוכית, מתכת, פלסטיק וגומי. אין אפשרות לנקות את הכלי, ניקוי מלא. אין גישה לכל החריצים והחיבורים. ניתן להפעיל את הכלי, עם מי סבון, מה שמנקה היטב את הכלי אבל לא מושלם. לעומת זאת, הסבון מגיע לכל מקום וייתכן, שהוא מפגל את מה שלא יצא.

8) מכסה הקערה. עשוי פלסטיק. מגיע למגע עם חמץ, כאשר ניתז חומר נלוש, והמכסה עוצר אותו. החלק איננו חיוני לפעולת המיקסר וניתן לוותר עליו, באופן כללי, בהפעלה.

אני מאמין, שתשובה מפורטת, תהיה עזרה לשומרי כשרות רבים. (ושוב, התשובה מתבקשת לגבי קר בלבד, עם הערה לחם.)
ועוד אבקש בדחילו. אם אפשר לקבל תשובה הלכתית נטו. אפשר להוסיף במאמרים מוסגרים, חומרות וגדרות, שכל אחד יוכל להחליט, אם הוא לוקח על עצמו. אבל בעיקר, את המענה ההלכתי המקורי.
בברכה
צבי פרח





"

תשובה

שלום וברכה האתגר בהכשרת מיקסר לפסח אינו בכלים השונים שלו, בעיקר לו אם אכן השתמשו בו לאורך השנה כולה בקר בלבד (לעתים דווקא כן מכניסים שמרים חמים). האתגר הוא הבצק והקמח המתפזרים, מועפים כלפי מעלה למנוע ולממסרת וכדו', ואז בשעת אפיה לקראת פסח צונחים למטה לעיסה.צריך אפוא ניקוי יסודי מאוד, והשאלה היא האם זה ניתן.מטחנת הבשר: נשים רבות מסיימות את הטחינה של הבשר המעורב בבצל (כחלק מהטיבול) עם חתיכות לחם, כדי למצות את כל הבשר הנמצא במטחנה, ולכן הנושא יותר מורכב.אלה שתי הבעיות העיקריות, כאשר הראשונה היא הגדולה מכולן.האם בגלל זה אסור להשתמש במיקסר הנקי, שפוגמים גם את החמץ בחלק העליון שעף למעלה – לא. אפשר להתיר.האם ההכרעה לא לעשות זאת היא חומרא ללא טעם, או שיש בה היגיון – יש בה היגיון. כל טוב