חיפוש

הרב יובל שרלו 07.03.16

שאלה

שלום וברכה הרב,
במשנה ברורה חלק א' נכתב על האפשרות להצטרף למניין מרוחק כאשר אין מקום טינופת באמצע מה שהעורר אותי לחשוב על קיום מניינים דרך הסקייפ- בתי כנסת אשר בהם מתקיים מניין יומיומי כל בוקר צהרים וערב (בימי חול בלבד) יעבירו את התפילה בשידור חי ואנשים שלא יכולים להגיע לבית הכנסת יצטרפו לתפילה מהבית. בקישור לכתבה שצירפתי נכתב שהרב ערוסי(קרית אונו) והרב אברהם יוסף התירו השתתפות פסיבית בתפילה(כולל מענה לקדיש קדושה ויג מידות)
מה דעת הרב בנושא?
האם לא הגיע הזמן שבאתרים מובילים יהיו באנרים אל תפילות מצולמות ?
כמה קשישים שלא יכולים לצאת מהבית וחיילים וכדו שאין להם מניין יוכלו להנות מכך !
בציפייה לתשובה, שבת שלום

תשובה

"

שלום וברכה

 
לשאלה חשובה זו שני מישורים:
מישור אחד הוא המישור ההלכתי המשפטי. אין שום אפשרות לקיים מניין לא פיזי, במציאות בה מצטרפים במקום אחד, ומבחינה הלכתית סקייפ או כל דרך התקשרות אחרת אינה מקימה את המניין. הדבר נכון גם לגבי יציאה ידי חובה של קריאת מגילה וכדו׳.
מישור שני הוא מישור נפשי רגשי. כיוון שאין איסור ברכה לבטלה באמירת אמן, וכן האיסור לומר י״ג מידות אינו חמור - אפשר שיש רבנים שיאמרו שיש בכך משמעות; מעבר לכך, כמו שקוראים בחומש במקום בו אין ספר תורה - באמת ראוי שמי שאינו יכול לבוא למקום התפילה שיוכל לצפות בו וכדו׳. צריך לזכור שיש גם שיקול נגד, והוא שלא תתרחש תקלה בכך שיחשבו אחרים שאפשר לצאת ידי חובה כך, ויטעו. אלה שיקולים לכאן ולכאן, וסביר שחלק מהרבנים יאמרו כך וחלק אחרת.
 
כל טוב
 
"