חיפוש

הרב יובל שרלו 09.09.20

שאלה

שלום לרב

מדוע אין מי שמוציא יוזמה על מנת להדפיס עלון בעניין דיני כתמים כך שאשה יכולה לשפוט לעצמה בסיטואציות המוגדרות כדבר הדורש שאלת חכם, האם הכתם שראתה מטמא או לא ?

א.גם אם הדינים סבוכים, ניתן להוציא ספר שמלמד את הדינים. יתרה מכך, האם דיאגרמה לא יכולה לפשט לחלוטין תהליך של קבלת החלטה בעניין כזה ?

ב. אם הבעיה היא בהדפסת הגוונים, האם באמת ניתן להניח שלא קיימת הטכנולוגיה להדפסת צבעים בדיוק גבוה ?

ג. כיצד רב לומד להבחין בין כתמים ?, אני מניח שהוא לא נחשף לקטלוג של כתמים אמיתיים, אלא למד את תיאור הצבעים.

בניגוד לתקופות עבר בהם לא הייתה לנשים השכלה והדפוס לא היה קיים בכלל או לא היה קיים בצורה איכותית ומדויקת הדברים השתנו מאוד. נראה לי שלהרבה נשים יש ותהיה מניעה ללכת לרב ולשאול אותו על דבר כל כך אינטימי שלכאורה היו יכולות ללמוד להכריע בעצמן. הרי זו אינה פסיקת הלכה אלא עניין של שיפוט וידע.

אינני מבין בנושא, אך הדבר העלה אצלי את השאלות האלו וגורם לי לתחושה שאף אחד לא עובד בעניין מכיוון ש"כך תמיד היה נהוג".. אינני יודע אם זו הסיבה האמתית, אך המוטיבציה הזאת (או העדרה) נראית לי לא עניינית.
למיטב ידיעתי אין בהלכה מקומות נוספים בהם אדם מוכרח להתייעץ עם רב בנושאים שכיחים ויומיומיים שכאלה,במיוחד לא בנושאים אינטימיים. האם הטכנולוגיה אינה מאפשרת הוצאת ספר או עלון שיספק הדרכה כזו במקום ?

תשובה

"

שלום וברכה

יישר כוח על העלאת הנושא החשוב הזה. 

אענה בקיצור, ואם יש רצון בהרחבה – אשמח:

  1. נעשו ניסיונות רבים להוציא לוח צבעים, או אפילו אפליקציה משוכללת הפועלת על אבחנת הצבעים של מצלמת הסלולרי. זה לא הלך בנתיים. מעבר לכך, זו לא שאלה מדעית מדויקת, אלא שאלה של מסורת פסיקה וכדו'.
  2. רב משמש תלמידי חכמים, ונמצא איתם בשעה שהם פוסקים בנושאי כתמים. זו הדרך המועברת מדור לדור.
  3. נראה לי ברור שעדיף שבסופו של תהליך נשים תעסוקנה בכתמים, זולת מצבים מסובכים מאוד, המחייבים הכרעה הלכתית של תלמידי חכמים גדולים שלמדו שנים רבות ויש להם משנה מסודרת.
  4. ההלכה מסמיכה את הנשים לומר "כזה התיר לי חכם", ואפשר לצמצם בהרבה את שאלות הרב בנושאים אלה. יש כמובן עוד תחומים שבהם יש צורך בתלמיד חכם לצורך הפסיקה ההלכתית.

 

כל טוב

"